Menjelajah Di Bandar Bersejarah

Sebelum bermula perintah berkurung di Malaysia, sempat lagi kami sekeluarga bercuti ke Melaka. Memang dah lama merancang, cuma baru kini ada rezeki bercuti ke sini. Selain dari melawat ditempat sejarah dimelaka, dapat juga jumpa sahabat di Alor Gajah Melaka. Tukang buat keris, Rosdi. Kami bercuti dimelaka selama 3 hari 2 malam. Memang puas hati rasanya bila dapat berjalan-jalan disatu bandar dalam 3 hari berturut-turut.

Makam dan Masjid di Melaka agak berbeza dengan negeri-negeri lain. Ini kerana pengaruh buddha-hindu dapat disaksikan disini. Setiap kurun akan membezakan ciri-ciri masyarakat melayu ditanah melayu diwaktu itu.

Perjalanan kali ini agak berhati-hati, ini disebabkan jangkitan covid-19 agak kecoh diperkatakan waktu itu. Semasa aktiviti perjalanan kami dibuat, waktu tu perintah kawalan masih belum berkuat-kuasa. Alhamdulillah perjalanan pergi dan pulang segalanya baik-baik dipermudahkan Allah SWT.

 

Dan tak lupa hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke 9 tahun. Semoga Allah SWT mengurniakan kebahagian dan dimurahkan rezeki pada kami sekeluarga. Amiin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!