Jalan-Jalan ke N. Sembilan

Masa awal-awal dapat gaji hari tu, cuti saja berjalan ke Seri Menanti, Negeri Sembilan. Disini tempatnya tenang dan aman. Sebelum sampai ke Seri Menanti, kami singgah di masjid baru di Bandar Sendayan. Cantik dan besar masjidnya. Design dan ukiran masjid seperti di Masjid Nabawi di Madinah.

Seterusnya ingin ke Seri Menanti, tapi teringatkan muzium negeri sembilan. Sebelum ini pernah merancang hendak ke sini, tapi disebabkan waktu yang singkat, tak dapat ke muzium ini. Alhamdulillah hari ini dapat juga melawat muzium Negeri Sembilan.

Sesudah selesai meronda-ronda muzium, kami terus ke tempat dituju. Sebelum itu singgah makan tengahari, kedai makan tak jauh dari simpang ke seri menanti. Namanya Kodai Makan Ain. Ramai orang datang makan kat sini. Menu pun macam-macam ada.

Cuaca pada hari itu mendung. Solat jamak dimasjid yang tak jauh dari muzium seri menanti. Sambil tu berehat sebenar, hujan pun turun waktu tu.

Ada lagi beberapa tempat dikawasan sejarah yang tak pergi sebab masa yang agak singkap. Lebih-lebih lagi cuaca tidak yang menentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!