Category Archives: Teknologi

Ingress

Dah 2 minggu aku main game ini. Dan ini satu-satunya game dalam android yang lain dari yang lain dalam playstore. Konsep game ini lebih kepada menjaga kawasan yang telah kita tanda sebagai kawasan kita.

Didalam game ini hanya ada 2 pasukan. Team hijau dan team biru.

choose

Mudah permainan game ini,  cuma perlu banyak bergerak ke satu tempat yang ada portal untuk dijajah. Lebih mudah lagi aku bergerak menggunakan motosikal,  nak mencari portal pun mudah.

Profiles aku, baru level 4. Lagi jauh portal kita dapat, lagi cepat level naik.

Profiles aku, baru level 4. Lagi jauh portal kita dapat, lagi cepat level naik.

Ini map kawasan Taman Dato Harun dan Taman Medan. Tapi sayang, kawasan ini telah dikuasai team biru.

Ini map kawasan Taman Dato Harun dan Taman Medan. Tapi sayang, kawasan ini telah dikuasai team biru.

Live chat disediakan, boleh set jarak pengguna mengikut jarak jauh dan dekat pengguna dalam talian.

Live chat disediakan, boleh set jarak pengguna mengikut jarak jauh dan dekat pengguna dalam talian.

wp-1469678384743.png

Setiap portal ada key untuk pengguna dalam melihat keadaan portal dari jarak jauh.

Screenshot_2016-07-28-11-56-26-259_com.nianticproject.ingress

Salah satu senjata digunakan untuk menyerang portal pihak lawan.

Screenshot_2016-07-28-11-56-35-933_com.nianticproject.ingress

Item ini digunakan sebagai nyawa pengguna, ia juga bole digunakan perbaiki portal yang diserang atau nyawa yang berkurangan.

Selain itu,  ada disediakan map untuk pengguna melihat kawasan secara keseluruhan diserata dunia.

Selain itu, ada disediakan map untuk pengguna melihat kawasan secara keseluruhan diserata dunia.

Untuk ulasan,  game ini memang seronok. Cuma perlu keluar tenaga kita untuk bergerak dari setiap kawasan ke kawasan lain. ☺

 

MIUI 8 on Lenovo A806

Dah lama tak gunakan android custom rom. Last gunakan custom rom dengan smartphone samsung galaxy s+.  Dengan bantuan rakan office, berjaya juga install.

Walaupun berjam-jam lamanya disebabkan CM12 (CyanogenMod) tak support pada lenovo a806, dan banyak bugs pada CM12 untuk smartphone lenovo a806.  Lebih-lebih lagi line 2G/3G tak dapat digunakan, yang ada cuma Wifi. Patch ada disediakan,   kena ada sedikit perubahan untuk rename folder system. Agak sukar untuk aku hadam step by step yang diajar. Dan akhirnya yang berjaya install dengan menggunakan MIUI versi 8, lebih mudah untuk install pada smartphone ini.

Menggunakan Launcher Smart 3. Launcher MIUI sama seperti stock rom.

Menggunakan Launcher Smart 3. Launcher MIUI sama seperti stock rom.

Simple dan tak berserabut

Simple dan tak berserabut

Menubar sama seperti stock rom,  beza hanya pada warna.

Menubar sama seperti stock rom, beza hanya pada warna.

Screenshot_2016-07-22-22-01-45-310_com.android.settings

Setting pun agak sama seperti stock rom

Screenshot_2016-07-22-22-01-59-669_com.android.settingsBuat masa ini Miui 8 agak stabil pada Lenovo a806.

 

 

Ubuntu 16.04

Dah lama rasanya tak menggunakan Ubuntu. Dah bertahun-tahun gunakan Windows, biasa gunakan Linux hanya dalam kerja. Itu pun dalam terminal Linux. Tergerak rasa hati nak gunakan GUI Linux. Banyak-banyak Linux yang ringan, rasanya Ubuntu adalah yang terbaik. Lebih-lebih lagi aplikasi yang mudah dicari.

Laptop Netbook ni menggunakan spefikasi yang lama. Dan cuba upgrade menggunakan Windows 10, tapi hasilnya menghampakan, agak perlahan dalam proses loading menggunakan browser.

Screenshot from 2016-06-22 07-24-50

GUI Ubuntu memang tak berubah sejak 4-5 tahun lepas.

Proses install masih sama dan lebih mudah sebab driver wifi senang detect. 4 tahun lepas memang susah nak detect driver WIFI. Kena install driver manually.

IMG_20160621_230958

Berjaya Install Ubuntu di Office. Dah cuba install dirumah, tapi silap download Ubuntu Server. Terpaksa laptop ke Office untuk kerja-kerja install Ubuntu.

IMG_20160621_231105

Proses install select sekali dengan update.

IMG_20160622_072136

Siap digunakan Ubuntu

Marvel Future Fight

Game ni baru main dalam 2 minggu. Dari segi permainan menarik sbb banyak watak dlm komik Marvel dlm game ni. Permainan tidak membosankan lebih2 lagi ada “auto play” dlm perlawanan lagi mudahkan pemain utk bermain lebih seronok.

Loading game.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-54-44.jpg

Ada banyak watak, jika dapat kumpul biometric watak marvel akan unlock watak tersebut.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-55-25.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-28.jpg

Bawah ni senarai watak yg ada dlm game.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-55.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-58.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-02.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-05.jpgTektik lawan jugak disediakan serta tutorial dan manual yg lain.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-21.jpg

Sape kaki game mmg tak rugi main game ni.. kikiki..

 

« Older Entries