Author Archives: mohdrizal

Berakhir Bertugas Disini

Pada hari tu 21 Oktober 2017 adalah hari terakhir aku bertugas di SKSA Technology. Sudah 7 tahun lebih aku bekerja disini. Banyak pengalaman dilalui bersama dgn rakan disini. Daripada bujang hingga kahwin. Dah ada 4 orang anak sekarang. Rezeki Allah telah aturkan, hanya kita sebagai hamba perlu syukuri nikmat dari Nya.

Komputer ini walaupun slow tapi banyak jasa pada aku.

Permandangan dalam bilik teknikal.

Pekena rokok dulu.. huhu.

Masa dan tarikh yg tertera adalah berakhirnya sebagai technical support di SKSA.

Tamiya AR Chassis Upgrade

Antara chassis yang pertama tamiya aku adalahTamiya AR Chassis. Ada sedikit ubah suai pada AR Chassis hasil rujukkan dalam YouTube.

Gambar dari belakang

Gambar dari belakang kereta. Sebelum ini part tamiya ini dipasang pada XX Chassis. Bila XX Chassis ada part yang patah, terpaksa guna AR Chassis yang lama ni.

Antara part yang telah dipotong dibahagian depan.

Ini pula part yang dipotong bahagian belakang.

Dah siap pasang. Inilah hasilnya.

Hobi Tamiya Sudah Bermula

Hampir 2 tahun aku berhenti dengan Tamiya Mini. Hasil daripada minat rakan di office, terus aku buka semula box tamiya bawah katil yang lama tersimpan. Berjumpa pula dengan rakan Tamiya, Azmi.. dah jadi Otai Tamiya pun dia. Dengan bantuan dia, dapat perbaiki sedikit setting pada Tamiya lama aku.

Tamiya XX Chassis lama.

 

Buka balik barang-barang Tamiya yang tersimpan bawah katil

 

Barang yang sudah dibeli Bateri Sanyo 950mAh, 4 biji RM48.00 dan tayar  di Kedai DYS, PKNS Shah Alam. Selain tu ada order online Ali Express.

Kedai DYS PKNS Shah Alam

 

Adjust sikit kasi power.. Hehe.. Tapi still slow.. Huhu

 

Bertahun tak masuk trek, ini kali masuk trek.

 

Upgrade sedikit XX Chassis, next project buat utk Super 2 Chassis.

 

Empat Amalan Sebelum Tidur

Rasulullah SAW berpesan kepada siti Aisyah ra.

“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran
2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat
3. Sebelum para muslimin meridhai engkau
4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah “

Bertanya siti Aisyah :
“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? “

Rasul tersenyum dan bersabda :

1. “Jika engkau akan tidur , membacalah surat al –Ikhlas tiga kali
Seakan-akan engkau telah mengkhatamkan Al-Quran

” Bismillaahirrohmaan irrohiim,
‘Qulhuallaahu ahad’ Allaahushshamad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “

2. “Membacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku” maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat “

“ Bismillaahirrahmaan irrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa Muhammad wa’alaa aalii Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meridhai engkau

“ Astaghfirullaahal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih (3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah

“ Bismillaahirrahmaan irrahiim, Subhanallaahi Walhamdulillaahi walaailaaha illallaahu allaahu akbar ( 3x )

( Tafsir Haqqi)

 

« Older Entries