5 hari di Pahang & Terengganu

Setelah lamanya kami sekeluarga tidak berjalan-jalan melintasi negeri disebabkan PKP. Akhirnya dengan perancangan yang ada, kami dapat ziarah dan melancong dibeberapa daerah dinegeri Pahang dan Terengganu. Alhamdulillah perjalanan pergi dan balik kami semuanya dalam keadaan baik dan dipermudahkan Allah SWT.

Hari pertama, kami bertolak dari rumah jam 4pagi dan sampai ke Temerloh sebelum 7pagi. Sempat solat subuh di R&R Termerloh. Selanjutnya terus ke Lepar Utara yang jaraknya lebih kurang 40 minit dari Bandar Jengka. Jalannya agak mencabar bagi mereka yang kurang biasa dengan jalan estet dan pendalaman. Ikutkan perancangan ada 4 tempat perlu pergi, tetapi disebabkan waktu yang tidak cukup dan jarak perjalanan agak jauh serta muzium galeri masih ditutup. Namun kami dapat pergi ke makam Mat Kilau, mandi di Lembah Kiol dan pusing-pusing di Bandar Jerantut.

Makam Mat Kilau, anaknya serta keluarganya.

Hari kedua kami bertolak dari Felda Lepar ke Gambang. Mengikut perancangan ingin ke Pekan Pahang. Namun disebabkan faktor cuaca hujan yang lebat dan waktu yang agak terhad, kami mengziarah rumah Mak Cu di Gambang. Untuk bermalam kami check in di Hotel Classic yang berdekatan ditengah Bandar Kuantan. Hari kedua kami banyak berehat dihotel.

Hari ketiga, selepas checkout dari hotel. Kami terus bergerak ke Kuala Terengganu melalui highway. Jarak perjalanan lebih kurang 2 jam 30 minit. Sampai saja di Kuala Terengganu, terus kami melawat muzium. Malangnya muzium masih ditutup, jadi kami hanya berjalan-jalan disekitar muzium saja. Selepas itu kami terus balik ke Hotel Arena untuk rehat.

Pada hari keempat memang kami fokus untuk pusing-pusing didalam bandar. Dapat ziarah ke makam Tokku Paloh dan Sultan Terengganu yang pertama. Selain itu kami dapat pergi ke Masjid Tok ku Paloh yang tidak jauh dari tempat kami berada dan juga muzium traditional. Pada lewat petang kami pusing-pusing di Jambatan Angkat dan ke pantai Batu Buruk untuk berehat sebelum pulang ke hotel.

Alhamdulillah perjalanan kami baik-baik belaka, cuma badan agak letih disebabkan kurang rehat dan juga cuaca yang agak panas di Kuala Terengganu diwaktu itu. Dan ini adalah satu pengalaman kami semua yang akan dijadikan kenangan untuk kami sekeluarga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.