Monthly Archives: August 2019

Cuti-Cuti Ke Port Dickson

14 Ogos 2019, kami sekeluarga bercuti ke port dickson. Dengan bajet yang ada mungkin ini saja yang termampu untuk aku aturkan. Bertolak dari kampung sementa 830pagi dan sampai ke port dickson dalam 10pagi. Sampai ke port dickson terus singgah ke kedai makan untuk sarapan pagi.

Planning awal seperti jadual dibawah. Namun tak seperti ditetapkan atas sebab masa dan cuaca yang hujan, PD waterfront tak pegi pun.

Bercuti Port Dickson
Bertolak 8am
1. Mkn Kafe Kampung Kaw
2. Muzium RAMD
3. Pusat Ikan hiasan teluk kemang
4. Mkn – Cowboy Place Nasi Kukus Ayam Panggang Myhighst
5. Pulau burung
6. Hotel 🏨 check in 3pm
7. Mkn mlm – Embok Village Steamboat & Seafood
8. PD waterfront
9. esok. Muzium Lukut
9. Balik.

Sampai di kafe kampung kaw untuk mencari sarapan pagi. Seronok kafe ni, dengan suasana kampung lagi pun orang tak ramai sebab waktu ini ramai orang bekerja.
Yang paling best sup kat sini. Memang kaw dan terbaik.

Selepas selesai sarapan, lokasi yang dituju adalah muzium tentera. Terletak tidak jauh dari kafe kampung kaw, dlm 5 minit dah sampai. Koleksi kenangan gambar di muzium tentera.

Banyak sejarah dari ketenteraan dari zaman kesultanan melaka hingga ke zaman ini. Semua sejarah tentera dipaparkan dalam muzium tentera. Masuk pun percuma, memang digalakkan bawa anak-anak disini. Selepas muzium tentera. Ada pusat hiasan ikan diteluk kemang, masuk pun percuma.

Balik dari pusat hiasan ikan teluk kemang. Singgah makan disini. Macam-macam ada kat sini. Orang pun ramai. Yang paling famous kat sini cendol dan coconut shake.

Dah makan kat Pd famous cendol coconut shake, terus pergi ke hotel. Masing-masing pun dah letih. Kalau ikut perancangan pergi ke pulau burung, tetapi cuaca yang agak panas terpaksa tanggungkan lawatan ke pulau burung untuk ke esok hari. Jadi teruskan saja perjalanan ke hotel corus paradise resort. Dapat harga dlm rm140 untuk 2 hari 1 mlm.

Diwaktu malam hujan pun turun dan kami sekeluarga pergi keluar makan lepas pukul 10malam. Lagi pun diwaktu macam ini restoren pun dah tak sibuk. Singgah ke restoren Embok Village Steamboat & Seafood. Harga lebih kurang macam kat sana juga. Tapi memang puas hati la. Suasana memang macam ala-ala kampung.

Habis makan terus balik ke hotel. Dalam pukul 11.30malam orang pun dah balik. Diorang pun dah start kemas waktu tu. Tutup restoren pukul 12malam. Di port dickson memang kebanyakkan kedai makan tutup pukul 12malam. Lepas balik ke hotel, hujan pun turun dan ada sedikit ribut. Semua tidur dengan selesa kat hotel ni. Perancangan selepas checkout akan ke pulau burung, muzium lukut dan kota lukut.

Pulau Burung

Muzium Lukut

Kota Lukut

Sebelum balik singgah R&R untuk makan tengah hari. Solat jamak dan balik ke rumah mak.
« Older Entries