Monthly Archives: August 2015

Berkelah Bersama Anak-Anak Rumah Bakti Nur Ain

Alhamdulillah selesai juga program membawa anak-anak Rumah Bakti Nur Ain ke Sungai Congkak. Turut disediakan jamuan makan-makan ringkas. Bertolak dari rumah Tmn. Dato Harun ke Rumah Nur Ain, Bangi mengambil masa dalam 30 minit. Dalam 10.00 pagi terus bergerak ke Sg. Congkak. Dari Bangi ke Sg. Congkak tidak terlalu jauh melalui jalan dalam dan kenderaan waktu tu kurang sesak. Waktu sampai di Sg.Congkak memang banyak kenderaan yang masuk hingga parking penuh. Alhamdulillah 3 kereta dapat parking yang tidak jauh dari tempat kita tuju.

Barang-barang dari kenderaan telah siap dibawa dan khemah juga sudah dipasang. Kita Wefie dulu.. Huhu.

wpid-p_20150830_135643_bf.jpg

Aktiviti biasa dilakukan Sg. Congkak adalah mandi dan makan. Dan masa tu basikal lipat masih tersimpan dalam bonet kereta. Jadi akan dapat pusing-pusing kat zon diatas Sg. Congkak.

Antara gambar-gambar semasa bermandi manda.

wpid-p_20150830_124022.jpg

wpid-p_20150830_124037.jpg

wpid-p_20150830_150250.jpg

wpid-p_20150830_150310.jpg

Selepas mandi menjamu makan dan minum yang tersedia didepan mata.. Hehe. Kepak Ayam BBQ di sponsor oleh Kak Elly. Harap-harap lepas ini adalah sponsor makan sedap-sedap untuk aktiviti Rumah Nur Ain.

wpid-p_20150830_124711.jpg

wpid-p_20150830_124619.jpg

wpid-p_20150830_135513.jpg

wpid-p_20150830_135356.jpg

wpid-p_20150830_123819.jpg

wpid-p_20150830_123933.jpg

Dan anakku kesejukan.. Hahaha

wpid-p_20150830_124727.jpg

InsyaAllah, ada rezeki kita buat lagi.

Politik Islam di Malaysia

Selepas pemilihan PAS 2015-2017, suasana politik dalam PAS tidak seperti dulu. Ia telah terbahagi pada 2, ahli yang kekal dalam Pas dan ahli yang bersama Gerakan Harapan Baru atau GHB. Daripada situasi ini, keluar semua perkara buruk dari pihak kawan mahupun lawan dari dalam PAS. Ibarat putus cinta, habis semua yang buruk diceritanya.

Serangan antara satu sama lain antara PAS dan GHB hanya burukkan lagi keadaan. Yang dilihat adalah golongan Atas Pagar yang memerhati suasana politik Malaysia. Sudahlah matawang Malaysia semakin merosot ditambah lagi dengan skandel 2.6billion dari akaun Najib. Ini membawa banyak masalah yang tidak selesai ditambah lagi dengan masalah yang sedia ada.

Dengan suasana politik ini buat aku rasa muak dengan keadaan yang dibawa oleh mereka. Apa yang perlu ambil point-point penting politik Malaysia supaya tidak ketinggalan dalam isu semasa. Nak hadam semua memang nak muntah rasanya dengan politik mereka.

Dan walaupun ada perkara yang tidak dipersetujui dalam PAS, namun aku tetap bersama dalam PAS. Kerana dalam PAS masih ada 2 pemikiran, disebabkan sayang pada parti. Ia harus mengikut keputusan pimpinan.

Semoga akan datang pimpinan PAS baru akan menyatukan parti Islam dan NGO Islam yang lain. Jika ia bersatu sudah tentu digeruni pihak lawan. Ibarat kukuhnya tentera pimpinan Khalid Al Walid. Cekalnya tentera Muhammad Al Fateh meruntuhkan Kota Konstantinopel. Serta tentera Islam yang lain.

Marvel Future Fight

Game ni baru main dalam 2 minggu. Dari segi permainan menarik sbb banyak watak dlm komik Marvel dlm game ni. Permainan tidak membosankan lebih2 lagi ada “auto play” dlm perlawanan lagi mudahkan pemain utk bermain lebih seronok.

Loading game.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-54-44.jpg

Ada banyak watak, jika dapat kumpul biometric watak marvel akan unlock watak tersebut.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-55-25.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-28.jpg

Bawah ni senarai watak yg ada dlm game.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-55.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-57-58.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-02.jpg

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-05.jpgTektik lawan jugak disediakan serta tutorial dan manual yg lain.

wpid-screenshot_2015-08-17-15-58-21.jpg

Sape kaki game mmg tak rugi main game ni.. kikiki..

 

Rumah Bakti Nur Ain Bangi

Semalam dapat juga sampai ke Rumah Bakti Nur Ain Bangi. Dari tahun lepas nak datang tapi tak sampai2. Tp Alhamdulillah sampai juga beraya dirumah jagaan Abg Ngah kita.

Jamuan ringkas kuey teow goreng dgn air orange pun dah mmg sedap, sambil tu tgk suasana rumah bakti ini. Keadaan rumah dan susunan mmg menarik, sedap mata memandang.

Disini kawasan bacaan disediakan rak buku2.

image

image

Disini ruangan solat.

image

Dapur pun bersih dan teratur.

image

Masuk dalam rumah ni dah nampak meja penyambut tamu.

image

Sijil pendaftaran Rumah Bakti Nur Ain Bangi dan senarai anak yatin dan anak2 miskin dlm gambar.

image

image

Rumah Bakti Nur Ain masih perlukan bantuan, sbb kanak2 ini kurang dapat aktiviti diluar, dari segi kos mmg tinggi utk buat aktiviti luar. Buat masa ni ada 8 orang kanak2 berada dirumah Bakti Nur Ain. InsyaAllah, semoga permudahkan rezeki mereka.

« Older Entries