Monthly Archives: August 2014

Petrol Treatment X-1R

Hari ini aku cuba isi sebotol X-1R pada kereta. Mula-mula aku isi minyak kereta full tank kat Caltex area Jln Klang Lama.

Sebelum ini aku cuba isi sedikit X-1R pada motor Ex5, nampak takde masalah setelah aku guna. Engine Ex5 pun rasa macam biasa.. takde perubahan.

Bagi kereta pula akan dicuba rasai dalam bulan September ini. Harap-harap ada kebaikkan pada prestasi kereta.

Pesta Buku

sacc

Pesta buku datang lagi. Kali ini aku kurang teruja, sebab takde pun rasa nak cari buku. Cuma anak-anak yang teruja. Saja nak bawa anak-anak jalan.

Tempat yang menarik bagi anak aku adalah Upin dan Ipin. Ada buku yang harga RM10 sepuluh buah. Aku borong buku tu sepuluh, untuk anak aku tenguk. Rasa tak sampai seminggu buku ni, memang dah hancur.

Antara koleksi buku Upin Ipin yang dibeli..

 

P_20140831_171522

Layan Upin Ipin jap.. Hehe..

Merdeka ke 57

images

Hari ini adalah 31 ogos, tarikh yang memerdekakan kita bagi rakyat malaysia.

Dalam dunia hari ini semuanya mengejar kehadapan. Jika kita masih berdiam diri, maka tertinggal kita dengan masa yang lalu.

Namun disini tidak semua dapat kita kejar dengan arus yang membangun. Adakalanya dengan kita mengejar kehadapan, kita terlupa pada akhirat kerana terlalu mengejar dunia.

Apa yang dapat aku lihat disini, adalah anak-anak. Perkembangan serta pemikiran mereka begitu cepat. Tidak seperti waktu aku dulu. Zaman berubah mengikut waktu. Namun pegangan agama Islam dan adat Melayu perlu dikekalkan untuk jati diri kita.

Dalam ekonomi malaysia dan krisis lain, membuatkan risau tentang hari esok. Yang difikirkan hari esok adalah dimasa akan datang..

Semoga Allah SWT memberi aku kekuatan dan kesungguhan untuk memimpin keluargaku ini.

 

Hidroponik Sistem Wick

Hobi baru dimasa lapang. Sebelum ini di Malaysia pernah popular dengan tanaman hidroponik dalam bekas yang berair. Selepas beberapa tahun tanaman hidroponik sudah kurang popular di Malaysia. Tetapi jika dilihat dinegara jiran kita Indonesia, tanaman hidroponik telah dikomersialkan secara meluas.

Yang paling menariknya Rumah Hidroponik telah mereka bina untuk tanaman organik yang lebih jimat masa dan tenaga. Cuma dari segi kos pengeluaran dan penbinaan yang agak besar.

Tanaman hidroponik wick agak berbeza sedikit dengan tanaman hidroponik yang asal. Bezanya hidroponik wick menggunakan tanah. Gambar dibawah contoh bagi cara hidroponik wick yang dirujuk pada blog peminat hidroponik dari Indonesia.

wick sistem

Untuk membina hidroponik wick kos adalah murah dengan menggunakan botol mineral dan sedikit pengubahsuian pada botol mineral. Contoh botol mineral yang telah diubahsuai bagi tanaman hidroponik wick. Cuma sumbu atau kain mengalirkan air saja belum diletak lagi.

2014-08-29 19.28.55

Bagi bekas dalam gambar ini, cadangnya untuk menyemai benih Sayur Kailan. Insya Allah dalam minggu ini akan semai benih sayur kailan ini.

2014-08-29 19.29.52

Proses semai benih kailan telah selesai, cuma tunggu waktunya untuk melihat hasilnya.

P_20140831_084032

« Older Entries